Active Directory یکی از قویترین ابزارهای ویندوز و یکی از نقاط قوت ویندوزهای سرور مایکروسافت است که نمی توان آن را در هیچ یک از سیستم عاملهای دیگر یافت. شبکه های مبتنی بر مایکروسافت به دو دسته تقسیم می شوند:
1.Workgroup: که در این حالت حد اکثر تعداد کامپیوترهای شبکه به توصیه مایکروسافت 10 الی 15 عدد می باشد. در این حالت هیچ سرور مرکزی وجود ندارد و هر کامپیوتر مدیر کامپیوتر و منابع خود است. برای اتصال به منابع در کامپیوتر های دیگر برای هر کامپیوتر در شبکه یک یوزر و پسورد نیاز است. به این نوع شبکه اصطلاحا شبکه Peer-to-Peer نیز گفته می شود.
2.Domain: این نوع شبکه که موضوع بحث ما است به صورت Client/Server است. یعنی هر کامپیوتر یا باید سرویس گیرنده باشد یا سرویس دهنده. در این نوع شبکه یک مدیر متمرکز وجود دارد. هر کلاینت برای ورود به شبکه باید یک یوزر و پشورد معتبر در سرور داشته باشد. در این نوع شبکه با وارد کردن یک یوزر و پسورد در هنگام ورود به سیستم میتوان به تمامی منابع شبکه دسترسی داشت.
کاربرد Active Directory
هر کدام از شبکه های بالا کاربردهای خاص خود را دارند. به بیانی دیگر هر کدام از دو حالت فوق برای یک سری شبکه کاربرد دارد. به عنوان مثال برای یک کافی نت یا ISP شبکه Domain اصلا مناسب نیست اما در شبکه یک اداره که اتوماسیون اداری اجرا می شود بسیار مناسب است. پس قبل از اقدام به نصب دامین باید نیاز شبکه خود را بسنجیم.
قصد من از این مقاله تنها آموزش کاربردی نصب Active Directory می باشد. خوانندگان محترم می توانند به مراجعه به کتب Microsoft از جمله MCSE exam 70-294 Windows Server 2003 Active Directory Infrastructure اطلاعات دقیقر و کاملتری در اینباره کسب کنند.
مراحل نصب:
ابتدا ویندوز 2003 خود را نصب نموده و جهت جلوگیری از مشکلات احتمالی آخرین سرویس پک را نصب و سپس ویندوز خود را آپدیت می کنیم. سی دی ویندوز را داخل درایو قرار داده و مطابق شکل زیر از منوی Start گزینه Run را انتخاب نموده بعد از تایپ کردن dcpromo کلید Enter را فشار دهید یا از Star سپس Administrative Tools و از منوی باز شده Configure Your Server Wizard را انتخاب نمایید.
احتمالات زیادی برای پیکر بندی یک سرور برای Active Directory وجود دارد و بستگی به این دارد که شما بخواهید یک شبکه کوچک با یک سرور یا یک شبکه وسیع تر با سرورهای بیشتر و یا یک WAN یا چنیدن سرور در کشورهای دیگر داشته باشید در این مقاله ما فرز میکنیم شما فقط از Windows Server 2003 Enterprise استفاده مکنید روی دکمه Next کلیک کنید.
قبل از اینکه بتوانید با موفقیت سرور خود را پیکر بندی کنید باید مراحل اولیه در اینجا را تکمیل کنید وقتی این مراحل تکمیل کردید روی Next کلیک کنید
در اینجا شما با دو گزینه روبه رو خواهید شد که Typical configuration for a first server بر روی سرور شما Active Directory ، DNS Server ، DHCP Server در صورت نیاز برای مدیریت بر روی IP Address ها و تنظیماتی مربوط به مسیر یابی و Firewall را نصب و اعمال میکند.
و در قسمت Custom configuration می توانیم به صورت انتخابی پیکر بندی مورد نظر خود را انجام دهیدم به عنوان مثال می توان Print Server و یا File Server را نصب و پیکر بندی کنیم.
روی گزینهCustom configuration را بر انتخاب کرده و بر روی Next کلیک کنید.
در اینجا شما باید یک وظیفه برای سرور مشخص کنید متن را به دقت خوانده و انتخاب خود را انجام دهید ما وظیفه Domain Controller (Active Directory) را انتخاب می کنیم و روی Next کلیک کنید.
خلاصه ای از انتخاب شما نمایان میشود برای ادامه رو Next کلیک کنید.
یک پنجره باز می شود که در آن خوش آمد گویی به ویزارد گفته شده است. و با کلیک کردن بر روی لینک Active Directory Help میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد Active Directory به دست آورید.
پس از فشار دادن کلید Next به صفحه ای می رویم که از ما می پرسد آیا اولین Domain controller شبکه را میخواهید نصب کنید یا اینکه یک Domain controller دیگر به دامین خود اذافه می کنید. ما اولین Domain controller را می خواهیم نصب کنیم گزینه بالا را انتخاب کرده و کلید Next را فشار می دهیم.
بعد از فشار دادن کلید Next از ما پرسیده می شود که دامینی که می خواهیم نصب کنیم در یک Forest جدید باید نصب شود یا در یک Tree قبلی نصب شود و یا اینکه در یک forest قبلی با یک tree جدید نصب شود. ما هیچ دامین یا forest یا tree قبلی نداریم پس با انتخاب همان گزینه اول Next را فشار میدهیم.
برای نام گزاری دامین جدید با یک Full DNS Name ، Star.com را وارد کنید توجه داشته باشد که نام دامین کامل حد اقل شامل یک نقطه هست مثل Star.com و همچنین توجه داشته باشد که مسئله ای نیست که این دامین در اینترنت ثبت و استفاده شود زیرا این فقط در شبکه خود شما استفده خواهد شد برای ادامه روی Next کلیک کنید.
در شبکه های که فقط از ویندوز 2000 و یا فقط از ویندوز XP استفاده میکنند می توانند از این DNS استفاده کنند شبکه های با نسخه های دیگر ویندوز مانند ویندوز 98 یا 95 ، ME یا NT4 احتیاج به استفاده از NetBIOS دارند و فرقی نمی کند که از پروتکل NetBEUI یا NetBIOS Over TCP\IP استفاده کنند برای هر کدام باید یک NetBIOS سازگار با نام دامین مشخص کنیم در اینجا از نام گروه کاری STAR برای نام NetBIOS محدوده استفاده می کنیم روی Next کلیک کنید.
پوشه ای که میخواهید پایگاه داده Active Directory و همچنین پوشه Logی که میخواهید Active Directory Log در آن ذخیره شود را انتخاب نمایید توجه داشته باشد در محلی که میخواهید پایگاه داده خود و فایل Log در آن ذخیره شود حد اقل 200MB فضای خالی احتیاج دارید برای ادامه روNext کلیک کنید.
سپس به صفحه دیگر رفته که باید فولدری که توسط Active Directory به حالت share در می آید را انتخاب کنیم. توجه داشته باشید که File System درایوی که فولدر در آن قرار می گیرد میبایست NTFS5 باشد.
بعد از Next زدن صفحه ای باز میشود که به ما می گوید DNS Server روی سرور شما پیدا نشد ، که ما می توانیم از سه گزینه یکی را انتخاب نماییم.
با گزینه اول می گوئیم هم اکنون مشکل DNS حل شده و دوباره تست کن. با گزینه دوم از Active Directory Wizard می خواهیم که خود DNS را نصب کند. و با گزینه سوم می گوئیم که بعد از نصب Active Directory به صورت دستی DNS Server را نصب خواهیم نمود. که بهترین انتخاب گزینه دوم است.
در صفحه بعد از ما پرسیده می شود که کلاینت های ما از چه نوع ویندوزی استفاده میکنند؟ ویندوزهای قبل از 2000 یا 200و2003. که ما گزینه دوم یعنی 2000 و 2003 را انتخاب می کنیم.
یک کلمه عبور وارد کنید که هنگامی که سرور در حالت Active Directory services mode شروع به کار کرد استفاده شود. که باید بیشتر از 8 کاراکتر باشد. برای ادامه رو Next کلیک کنید.
خلاصه ای از انتخاباتی که انجام داده اید را مشهاده می نمایید اگر مایل به تعغیر نیستید روی Next کلیک کرده تا نصب شروع شود.
این کار ممکن است چندین دقیقه به طول بکشد.
در حین نصب ممکن است CD نصب ویندوز را از شما بخواد CD را داخل درایو گزاشته و کلید OK را فشار دهید.
و در پایان در صورت موفق آمیز بودن نصب پنجره زیر نمایان می شود.
سیستم را یک بار Restart کنید تا نصب با موفقت تمام شود توجه داشته باشید که در زمانی که ما از Active Directory استفاده میکنیم سیستم برای لاگین کردن 2 تا 5 دقیقه زمان پیشتری را برای بار گزاری فایل های مورد نیاز طلب میکند.